Imker worden ?

Proficiat ! Je zal merken dat dit het begin wordt van een nieuw aspect van je leven. Een beetje overdreven ? Hmm, elke dag zal je het weer in de gaten houden, je zal regelmatig eens naar de vliegplank gaan kijken, je ziet de bijtjes voorbijzoeven als je buiten loopt, misschien komt er een bijtje eens rond jou hangen om je te bestuderen. En dan heb je nog niet in de kast gekeken. In het drachtseizoen zal je versteld staan hoe vlug de broedbol groeit, hoe vlug de bijtjes stuifmeel en honing aanhalen. Een fascinerende wereld !

Toch moeten ook een aantal praktische zaken worden geregeld. Ideaal is een goede basisopleiding voor of wanneer je start. Word lid van onze vereniging. Hou rekening met de wetgeving en registreer je bij het FAVV. Kijk misschien ook uit naar een peter- /meter- imker die je kan bijstaan bij vragen.

Cursus : Er wordt vanuit onze imkersvereniging een cursus opgestart voor beginners of imkers die eens een opfrissing willen. Dit zal doorgaan in het najaar zodat je voorbereid bent om het volgende jaar te starten. Meer info zal je onder evenementen vinden. Kom ook langs op de lezing avonden, zo leer je de vereniging kennen, je collega’s en geniet je van interessante voordrachten.

Lid worden : zie Lid worden ?

Wetgeving : Er moeten enkele aandachtspunten worden gevolgd (bvb zet geen bijenkasten in een straal van 20m bij een weg, spoorweg of bevaarbare waterloop). Deze zijn te omvangrijk om allemaal te vermelden. Hiervoor verwijzen we graag naar : De Gids voor goede Bijenteeltpraktijken.

FAVV : zie site Konvib : Registratie FAVV

Peter / Meter ? Mocht je een peter -/meter- imker zoeken in jouw omgeving dan kan je contact opnemen met onze vereniging. We vragen dan of er mensen bereid zijn dit te doen. Let wel, het is de bedoeling dat deze mensen ondersteuning kunnen bieden maar niet dat zij les geven. Dit zou te veel tijd in beslag nemen als je weet dat er starterscursussen, gevordencursussen, … bestaan die gespreid worden over meerdere dagen en telkens een paar uur in beslag nemen.